ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΣ              HELLENIC BUDGERIGAR & PARAKEET CLUB

Αρχική Σράνταρτ Ιστορία Εκθέσεις Εκτροφή Φωτοάλμπουμ Νέα
 

 
 


 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ KAI EKTΡΟΦΗΣ

Μια πρακτική και καλή εγκατάσταση για την εκτροφή του Mπάτζεριγκαρ είναι το Α και το Ω όλης της υπόθεσης. Ο χώρος εκτροφής θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να σας διευκολύνει στο άνετο, γρήγορο, καλό και πλήρες καθάρισμα. Πρέπει να έχετε την δυνατότητα να αποστειρώνετε τα εργαλεία και τους χώρους σας χωρίς περιττό κόπο!

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Ζευγαρώστρες διαστάσεων τουλάχιστον 60*35*35cm. Οι ιδανικές είναι 80*40*40cm.

Οι κλούβες να έχουν τουλάχιστον 1-3 m μάκρος για να δίνεται στα πουλιά η ευκαιρία να πετάνε. Έτσι θα γυμνάσουν τους μυς τους, τα φτερά και το σώμα τους. Η κίνηση δίνει υγεία και μέγεθος στα πουλιά.
Κλούβες εκπαίδευσης
για τα μικρά νεογέννητα παπαγαλάκια! Όταν τα μικρά γίνουν ανεξάρτητα, είναι ανάγκη να μεταφερθούνε σε ειδικές κλούβες εκπαιδεύσεως (για περίπου
6 εβδομάδες) ξεχωριστά από τα ενήλικα παπαγαλάκια για να αποφύγουμε καυγάδες και τραυματισμούς. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζουν τα πουλιά μας τα κλουβάκια στα οποία θα βρεθούν και αργότερα στις εκθέσεις και στους διαγωνισμούς (κλουβάκια Διαγωνισμού).
Ντουλάπια και συρτάρια
για εργαλεία, τροφή, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φάρμακα. Ποτίστρες, ταΐστρες και φωλιές πρέπει να βρίσκονται κατά προτίμηση μέσα στο χώρο εκτροφής!
Νεροχύτης και πάντα φρέσκο νερό
είναι απαραίτητα για την υγεία των πουλιών και την καθαριότητα του εκτροφείου.
Φως και φωτισμός
είναι ίσως ο πιο σπουδαίος παράγοντας για μια επιτυχή εκτροφή. Αν οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στο υπόγειο ή σε σκοτεινό μέρος είναι απαραίτητο να φωτίζεται το εκτροφείο μας, για παράδειγμα με λάμπες φθορίου (daylight),  για τουλάχιστον
12-14 ώρες.
Φωτισμός για την νύχτα:
Για να μην υπάρχει απόλυτο σκοτάδι στο εκτροφείο φωτίζουμε το βράδυ το χώρο μας με
1 ή 2 λάμπες ασφαλείας. Έτσι παριστάνουμε το φεγγάρι και τα παπαγαλάκια μας δεν τρομάζουν απότομα από κάποιο θόρυβο! Σε περίοδο αναπαραγωγής βρίσκουν πιο εύκολα την είσοδο για τις φωλιές τους.
Θερμοκρασία και υγρασία:
Το παπαγαλάκι μας είναι αρκετά σκληρό σε ότι αφορά την θερμοκρασία. Αν δεν γίνει μία απότομη αλλαγή, αντέχει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα από
0-35οC και 40οC. Σε ζεστά καλοκαίρια συνιστάτε να αερίζουμε τους χώρους εκτροφής και της κλούβας μας, καθώς και να ψεκάζουμε συχνά τα πουλιά μας με δροσερό νεράκι! Η θερμοκρασία στην περίοδο αναπαραγωγής δεν πρέπει να πέσει κάτω από 10οC. Σε ακραίες περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 0οC πρέπει να ζεστάνουμε το χώρο αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην εκτροφή μας. Ένα ποσοστό 60%-70% υγρασίας επηρεάζει πολύ θετικά των χώρο εκτροφείς μας.
Ξυλαράκια:
Το Μπάτζεριγκαρ χρειάζεται
1,8-2,0 cm διάμετρο στα ξυλαράκια του για να κάθεται σωστά και να μην δημιουργηθούν παραμορφώσεις στα ποδαράκια και τις πατούσες του.
Χώρος εκτροφής και παραγωγής:
Αν η κλούβα ή ο χώρος εκτροφής σας βρίσκεται στον κήπο σας, δώστε βάση στο πάτωμα. Προτιμήστε ένα πάτωμα από τσιμέντο. Αν θέλετε τοποθετήστε πλακάκια για πιο εύκολο καθάρισμα. Το τσιμέντο προστατεύει τα πουλιά σας από ποντίκια, αρουραίους και άλλα τρωκτικά.
Φωλιές:
Το άγριο Μπάτζεριγκαρ φτιάχνει τη φωλιά του στις στέπες της Αυστραλίας, κατά προτίμηση     σε τρυπούλες και ανοίγματα του ευκαλύπτου. Για να αντικαταστήσετε τέτοιου είδους ανοίγματα πρέπει να κατασκευάσετε ή να αγοράσετε κατάλληλες φωλιές για τα παπαγαλάκια σας.
Μην αγοράσετε ή κατασκευάσετε
φωλιές με διαστάσεις κάτω από
25*15*15cm. Τοποθετήστε την φωλιά σας έξω από την ζευγαρώστρα.. Έτσι δεν ενοχλείτε πολύ τα ζευγάρια στον έλεγχο και τα πουλιά κερδίζουν χώρο για να κινούνται.

 


ΟΙ ΦΩΛΙΕΣ

Ίσως ο πιο σπουδαίος παράγοντας στην φωλιά είναι το βαθούλωμα στο πάτωμα της φωλιάς με διάμετρο 10cm και βάθος 2-2,5cm, για να αποφευχθεί ο διασκορπισμός των αυγών.

Η είσοδος της φωλιάς με διάμετρο 4-5cm πρέπει να βρίσκεται απέναντι στο βαθούλωμα όσο πιο ψηλά γίνεται για να μην «αποδράσουν» τα νεογέννητα παπαγαλάκια πριν την ώρα τους.
Είναι πολύ λειτουργικό να υπάρχει ένα καπάκι στο πάνω μέρος της φωλιάς ή μία πορτούλα στο πλάι της. Οι περισσότεροι εκτροφείς προτιμούν κάποιο σκληρό ξύλο ή MDF για την κατασκευή της φωλιάς.
Αποφεύγετε φωλιές από υλικά που περιέχουν τοξικές κόλες ή άλλες βλαβερές για τα πουλιά ουσίες. Στο πάνω μέρος της φωλιάς ανοίξτε 2-3 τρυπούλες (0,5cm) για αρκετή παροχή οξυγόνου.
Εύκολο και πρακτικό για τον εκτροφέα είναι ένα είδος φωλιάς «συρτάρι», που σας δίνει την ευκαιρία να ελέγξετε τα παπαγαλάκια σας χωρίς κόπο (βλέπε φωτ.).

Προσθέστε στο πάτωμα της φωλιάς 1-2cm πριονίδι ή ροκανίδι. Έτσι υπάρχει μικρότερος φόβος να σπάσουν τα αυγά. Επίσης έτσι απορροφάται η υγρασία που δημιουργείτε από τις κουτσουλιές των πουλιών και τα προστατεύει από μύκητες και παράσιτα.

Ζευγαρώστρες και φωλιές

Πρακτική φωλιά «συρτάρι»

 


Η ΕΚΤΡΟΦΗ «ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ»

Ξεχωρίζουμε την εκτροφή του πολλαπλασιασμού από την ελεγχόμενη εκτροφή. Τα παλιότερα χρόνια ασχολιόντουσαν οι περισσότεροι άνθρωποι με την εκτροφή του πολλαπλασιασμού, που είχε σαν στόχο την ανατροφή μεγάλης ποσότητας νεοσσών και την μεταπώληση τους σε Pet Shop. Η εκτροφή ξεκινάει ανεξέλεγκτα χωρίς την επέμβαση του εκτροφέα, ο οποίος τοποθετεί της φωλιές μια δίπλα στην άλλη μες την κλούβα. Σωστές καταγραφές των πουλιών και χρήσιμες σημειώσεις για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα δεν πραγματοποιούν με αυτό το τρόπο οι εκτροφείς. Η ποιότητα των πουλιών και η φυσική τους κατάσταση, λόγω του μεγάλου βαθμού αιμομιξίας, βρίσκονται συχνά σε τρομαχτικά χαμηλό επίπεδο. Ύστερα γίνονται σχεδόν πάντα καυγάδες μεταξύ των θηλυκών, για τις φωλιές στην περίοδο της αναπαραγωγής.

Με λίγα λόγια: Όποιος θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με την εκτροφή του Μπάτζεριγκαρ και να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των πουλιών του, πρέπει να διαλέξει έναν άλλο «δρόμο»….την….

… «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΤΡΟΦΗ» 

Η ελεγχόμενη εκτροφή γίνεται πάντα σε ξεχωριστές ζευγαρώστρες. Αυτό σημαίνει, ένα ζευγάρι ανά κλουβί.

Απαραίτητες είναι οι σημειώσεις του εκτροφέα, που γίνονται για κάθε ζευγάρι ξεχωριστά σε ένα ειδικό τετράδιο και περιλαμβάνουν την καταγραφή των ηλικιών των πουλιών (βλέπε «δαχτυλιδάκια-ταυτότητας»), τα προβλήματα των ζευγαριών / νεοσσών, αρρώστιες, το βαθμό αιμομιξίας και συγγένειας, την ποιότητα και ίσως την μεταπώληση κάποιον Μπάτζι.
Ο σοβαρός εκτροφέας και λάτρης του Μπάτζεριγκαρ-εκθέσεως έχει ένα στόχο: Προσπαθεί να καλυτερεύσει συνεχώς την ποιότητα του “Stamm” ή  “Stud( ομοιόμορφο σύνολο πουλιών) σαν αποτέλεσμα της ελεγχόμενης εκτροφής του.

Λίγους μήνες (7-9) μετά την ανάπτυξη των νεοσσών αποφασίζει ποια πουλιά θα κρατήσει και ποια πουλιά θα δοθούν ή θα πουληθούν.

Η αυστηρή διαλογή των καλύτερων Μπάτζεριγκαρ είναι απαραίτητη, αν θελήσετε να αποδείξετε την ικανότητα σας σαν εκτροφέα και να κερδίσετε βραβεία και κύπελλα σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Να θυμάστε πάντα, μόνο με υπομονή, σωστές συμβουλές και πείρα θα φτάσετε το στόχο σας. 

Στην αγορά καινούριων Μπάτζι για την εκτροφή σας θα πρέπει να διαλέξετε σωστά και να αγοράσετε λίγα μόνο πουλιά καλύτερης ποιότητας από τα ήδη υπάρχοντα . Η αιμομιξία σε μέτριο βαθμό είναι απαραίτητη, για να σταθεροποιήσετε κάποια θετικά χαρακτηριστικά στο “Stamm” σας.
Μια σωστή, ελεγχόμενη εκτροφή και η δημιουργία του “Stamm” καλής ποιότητας ευτυχώς δεν εξαρτάται μόνο από το χρήμα, αλλά και από σωστές αποφάσεις, αγάπη για τα πουλιά, το «καλό μάτι» του εκτροφέα, σωστή διατροφή, βασικές γνώσεις και σίγουρα λίγη τύχη.  H ελεγχόμενη εκτροφή του Μπάτζεριγκαρ-εκθέσεως θα είναι για τον αρχάριο, όπως και για τον έμπειρο εκτροφέα, πάντα μια ευχάριστη πρόκληση.

 

 


ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ KAI H ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ

Αν αποφασίσετε την αγορά των Μπάτζεριγκαρ-εκθέσεως για την εκτροφή σας, μην ξεκινήσετε μόνο με ένα ή δύο ζευγάρια. Το Μπάτζεριγαρ θέλει την ακουστική επαφή με το είδος του, εφόσον όπως ήδη γνωρίζετε, ζει στο φυσικό του περιβάλλον κατά νομάδες.
Ξεκινήστε με τουλάχιστον 4 ή 5 ζευγάρια για να διευκολυνθείτε στην προσπάθειά σας. Αν σας το επιτρέπει ο χώρος και υπάρχει διάθεση μπορείτε να ξεκινήσετε την εκτροφή σας και με 6 ή παραπάνω ζευγάρια. Έτσι αισθάνονται τα παπαγαλάκια την σιγουριά της «ομάδας», πράγμα που ευνοεί το ζευγάρωμα τους και το αποτέλεσμα επηρεάζει θετικά όλη την εκτροφή.
Όμως προσοχή, η εκτροφή δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια των δυνατοτήτων και της αντοχής σας. Γι΄ αυτό σκεφτείτε πολύ καλά τι προτιμάτε, μια μικρή και ελεγχόμενη ή μια μεγάλη και ανεξέλεγκτη εκτροφή, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και το οικονομικό κόστος. Κάθε εκτροφέας, είτε αρχάριος είτε έμπειρος, πρέπει να διαλέξει προσεχτικά την αγορά καινούριων πουλιών και να σιγουρέψει τα παρακάτω κριτήρια.

- Προμηθευτείτε τα καινούρια παπαγαλάκια σας τρεις ή τέσσερις μήνες πριν το ζευγάρωμα, για να συνηθίσουν και να περάσουν την εποχή πτερόριας στο καινούριο περιβάλλον.
- Προτιμείστε την αγορά από έμπειρους εκτροφείς.
- Αγοράστε πουλιά από το πολύ δυο γενεαλογικές σειρές Μπάτζι και όχι τυχαία.
- Σιγουρευτείτε ότι το κατάστημα ή το εκτροφείο του πωλητή της επιλογής σας είναι οργανωμένο και  προπαντός καθαρό.
- Ελέγχετε τον τρόπο ταΐσματος του εκτροφέα (καθαρή τροφή και νερό, μεταλλικά στοιχεία κλπ).

Αποφεύγεται την αγορά, αν δεν μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι τα πουλιά ταΐζονται ιδανικά.

- Σιγουρευτείτε ότι τα παπαγαλάκια είναι χαρούμενα, ότι κελαηδάνε και ότι έχουν αρκετό χώρο στην διάθεση τους (περίπου ένα Μπάτζι ανά 20 cm στα ξυλαράκια).

- Δαχτυλιδάκια «ταυτότητας». Στο ποδαράκι του Μπάτζι πρέπει να υπάρχει ένα κλειστό δαχτυλιδάκι, στο οποίο αναφέρεται η χρονιά γέννησης, ο αριθμός ταυτότητας, το σήμα του συλλόγου και το νούμερο του εκτροφέα. Τα παπαγαλάκια που θα αγοράσετε για την εκτροφή, δεν πρέπει να είναι κάτω από ένα και πάνω από δύο χρονών, για να έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα στο Ζευγάρωμα.

-Ελέγχετε την υγεία των Μπάτζεριγκαρ.
-Όταν αγοράσετε πουλιά, βάλτε τα ένα μήνα σε κλουβιά καραντίνας, για να σιγουρευτείτε, ότι είναι υγιή.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Αν έχετε βεβαιωθεί για την υγεία τον πουλιών και έχετε αποφασίσει για των αριθμό των Μπάτζεριγκαρ που θα θέλατε να αγοράσετε τελικά, φτάνετε στο πιο δύσκολο μέρος της όλης υπόθεσης., την επιλογή των ζευγαριών.
Ο στόχος σας είναι να προμηθευτείτε πουλιά που ανταποκρίνονται όσο δυνατόν περισσότερο στο σκίτσο του ιδανικού Mπάτζεριγκαρ-εκθέσεως (βλέπε προφίλ).
Όταν λοιπόν έρθει η ώρα της επιλογής, θα παρατηρήσετε με πολύ υπομονή και ηρεμία τα παπαγαλάκια και δεν θα αποφασίσετε βιαστικά. Μην κάνετε το μοιραίο λάθος και αγοράσετε πουλιά από πολλούς και διαφορετικούς εκτροφείς. Προτιμείστε πάντα έναν, το πολύ δύο εκτροφείς, με πουλιά καλής και δεμένης γραμμής αίματος και ζητήστε την βοήθεια τους στην επιλογή τον ζευγαριών.
Όταν ψωνίσετε για πρώτη φορά προμηθευτείτε πάντα παραπάνω θηλυκά Μπάτζεριγκαρ, πάρα αρσενικά. Η αναλογία πρέπει να είναι στα δέκα πουλιά περίπου
6 προς 4. Ο λόγος για αυτή την κίνηση είναι απλός. Τα θηλυκά παπαγαλάκια παρουσιάζουν πιο πολλά προβλήματα στη εποχή του ζευγαρώματος.

 

 

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΕΡΙΓΚΑΡ

Όπως όλα τα ζώα έτσι χρειάζεται και το Μπάτζεριγκαρ μια ισορροπημένη διατροφή με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, λιπαρά, νερό και άλατα, για να παραμείνει σε φόρμα, γόνιμο και να χαίρει μακροζωίας.

Στον παρακάτω πίνακα αναφερόμαστε στις πιο σπουδαίες βιταμίνες και την αξία τους για τα Μπάτζεριγκαρ. 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΕ

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΓΙΑ

ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ, ΑΥΓΟ, ΚΑΡΟΤΟ, ΦΡΟΥΤΑ.

ΜΑΤΙΑ, ΔΕΡΜΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΣ.

ΦΛΕΓΜΟΝΗ, ΚΑΚΗ ΟΡΑΣΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

ΜΑΓΙΑ, ΡΥΖΙ, ΚΟΥΑΚΕΡ, ΚΑΡΥΔΙΑ.

ΣΥΚΩΤΙ, ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΠΑΡΑΛΥΣΗ, ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

ΜΑΓΙΑ, ΑΥΓΑ, ΣΙΤΑΡΙ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ.

ΚΟΚΚΙΝΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

ΜΑΓΙΑ, ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ, ΣΙΤΑΡΙ.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ, ΠΤΕΡΟΡΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

ΜΑΓΙΑ, ΣΙΤΑΡΙ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΟΓΙΑ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ, ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ

ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ, ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ 12

ΣΥΚΩΤΙ

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Η

ΜΑΓΙΑ, ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ, ΦΙΣΤΙΚΙ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΤΕΡΩΝ.

ΛΙΓΟ ΦΤΕΡΩΜΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

ΦΡΟΥΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ.

ΟΡΜΟΝΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ (ΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ)

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ, ΑΚΤΙΝOBΟΛΙΑ UV

ΔΕΡΜΑ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΡΑΧΙΤΙΔΑ, ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E

ΣΙΤΑΡΙ, ΑΥΓΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΑΡΟΤΟ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΥΣΚΟΛΗ ΡΟΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ K

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΑΙΜΑ

ΕΜΕΤΟΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ P

ΠΙΠΕΡΙΑ, ΛΕΜΟΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ.

ΑΙΜΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΖΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ

ΑΜΙΝΟΞΕΑ

ΜΑΓΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ.

ΑΙΜΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ.

 ΕΞΤΡΑ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ …

 ….όπως μεταλλικά στοιχεία, κόκαλο σουπιάς, ιχνοστοιχεία, άμμος, φλοιός του ευκαλύπτου και φρέσκα κλαριά από οπωροφόρα, είναι απαραίτητες και πωλούνται στα περισσότερα Pet Shop της Ελλάδος.

 

ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ


Η γνώση για την θρέψη και το μεταβολισμό του Μπάτζεριγκαρ, έστω στην πιο βασική τους μορφή, μπορεί κάνει την διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και αποτυχία στην εκτροφή του Μπάτζεριγκαρ.
Στο φυσικό τους περιβάλλον ζούνε τα Μπάτζι κατά νομάδες.

Διανύουν κάθε μέρα τεράστιες αποστάσεις για να βρούνε κατάλληλη τροφή, νερό και το κατάλληλο κλίμα, που θα τους επιτρέψει να ζευγαρώσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
Τα σημερινά «Mπάτζεριγκαρ εκθέσεως» έχουν τριπλασιάσει το μέγεθός τους τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η πραγματικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποικιλία διατροφής που μπορούμε να προσφέρουμε στα παπαγαλάκια μας.
Θέλουμε μεγάλα πουλιά με μακριά ουρά, μεγάλο κεφάλι και φαρδιές πλάτες, τέλεια στάση και καλό φτέρωμα….!
Τέτοια παπαγαλάκια δεν μπορούμε να έχουμε χωρίς την κατάλληλη τροφή.
Ένα απλό μίγμα τροφής για παπαγαλάκια και που και που λίγο μήλο, σίγουρα δεν δίνεται σ΄ ένα πουλί που θέλουμε να θαυμάσουμε αργότερα στις εκθέσεις και τους διαγωνισμούς.

Η  ΒΑΣΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

Η βασική τροφή του Μπάτζεριγκαρ αποτελείται από ένα μίγμα διαφόρων σπορών, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αμινοξέα .

Οι πιο επιτυχημένοι εκτροφείς του Μπάτζεριγκαρ συνιστούν τις παρακάτω αναλογίες για μια καλή εκτροφή:

50 %  Κεχρί  !

47 %  Παπαγαλίνη ( Βόρι + Βόρι ψιλό + Βόρι Ιαπωνίας +Λινάρι)

1%     Σπόροι - Νίγκερ ( Νίζελ)

1%     Κανναβούρι

1%     Bρώμη

Κεχρί -  Το κεχρί είναι ο μάλλον πιο σπουδαίος σπόρος για το Μπάτζεριγκαρ. Είναι πλούσιο σε  φυτικές πρωτεΐνες και περιέχει το αμινοξύ «ΤRYPTOPHAN», που είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό του Μπάτζι και δεν περιέχεται στο βόρι.
 Βόρι  -  Στο Βόρι από την άλλη πλευρά περιέχονται τρία σπουδαία Αμινοξέα απαραίτητα για τα Μπάτζι που δεν υπάρχουν στο κεχρί. Αυτά είναι η ΛΥΣΙΝΗ, η ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ και η ΣΥΣΤΙΝΗ. Τα δύο αυτά είδη σπόρων, λόγω των ιδιοτήτων τους αυτών, αλληλοσυμπληρώνονται και πρέπει να παρέχονται στις παραπάνω αναλογίες.
 Βόρι ψιλό
– Χωνεύεται πιο καλά από όλους τους σπόρους και προτιμάται από τα νεογνά παπαγαλάκια γιατί  είναι πιο εύκολο στην σύνθλιψη.
 Βόρι Ιαπωνίας
– Είναι πολύ ακριβός σπόρος, αλλά πολύ καλό χωνευτικό για τα Μπάτζεριγκαρ.
 Βρώμη
– Είναι ένας αγαπημένος σπόρος για τα  Μπάτζεριγκαρ, πλούσιος σε λιπαρά και προτιμάται  από τα νεογνά. Επίσης δίνεται σε πουλιά που έχουν χάσει το βάρος τους μετά από περιόδους στρες (μεταφορές, εκθέσεις κ.λ.π.). Συνιστάται σε πολύ μικρές ποσότητες γιατί είναι πολύ παχυντικός σπόρος.
 Νίγκερ (Νίζελ)
– Μόνο σε μικρές ποσότητες βοηθάει τα Μπάτζεριγκαρ να αποκτήσουν πιο λείο φτέρωμα. Σε  μεγάλες ποσότητες προκαλεί διάρροια και σοβαρές βλάβες στο συκώτι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.
 Κανναβούρι
– Το κανναβούρι δίνει πολύ ενέργεια στα πουλιά και αυξάνει σε μικρές ποσότητες την διάθεση για ζευγάρωμα. Το κανναβούρι είναι επίσης ένας εξίσου παχυντικός σπόρος.
 Λινάρι-
Το λινάρι είναι ένας σπόρος που χρησιμεύει στην ετοιμασία της τροφής με φρέσκο φύτρο.

 

AΥΓΟΤΡΟΦΗ  (ΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ)

Η αυγοτροφή, ή καλύτερα τροφή πρωτεΐνης, είναι άκρως απαραίτητη για τα ζευγάρια στην εποχή της εκκόλαψης κι αργότερα στην ανάπτυξη των νεογνών. Ένα νεογέννητο Μπάτζεριγκαρ χρειάζεται στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, τουλάχιστον 20% πρωτεΐνης στην διατροφή του, για να μεγαλώσει σωστά, μια ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί στο απλό, βασικό μίγμα παπαγαλίνης.
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές εταιρίες, που όλες, λίγο πολύ ,παρασκευάζουν  την αυγοτροφή με τα προαναφερθέντα και άλλα υλικά.
Οι υπεύθυνες εταιρίες αναγράφουν στο πίσω μέρος της συσκευασίας τις αναλογίες των βιταμινών και τα συστατικά που χρησιμοποίησαν για την παρασκευή τους.

Παρακολουθείστε τις οδηγίες στο προϊόν επιλογής σας και πράττετε ανάλογα. Ελέγχετε και την ημερομηνία λήξεως.  

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

Τα λαχανικά και τα φρούτα παίζουν χωρίς αμφισβήτηση ένα σημαντικό ρόλο στην διατροφή του Μπάτζεριγκαρ. Η θρεπτική αξία τους είναι για τα περισσότερα πουλιά μεγάλη.

Προτιμήστε πάντα πλυμένα και λαχανικά, όπως:

Πράσινη σαλάτα
Σπανάκι
-
 Καρώτο ψιλοκομμένο
-
 Σέλινο
-
 Μαρούλι, Παντζάρια

  Προτιμήστε φρούτα όπως:

-  Μήλο
-  Αχλάδι
-  Μπανάνα
-  Πορτοκάλι
-  Ακτινίδιο, πεπόνι

Αν τα παπαγαλάκια σας δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ λαχανικά, φρούτα και χόρτα, πρέπει να τα συνηθίσετε εσείς και να τους τα προσφέρετε καθημερινά .Επιμένετε, από την περιέργεια τους και μόνο, κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσουν και θα τα λατρέψουν.

Προσοχή μόνο στο πορτοκαλί και άλλα «ξινά» φρούτα, λόγω της αυξημένης ποσότητας οξέων μπορούνε να δημιουργήσουν σοβαρές βλάβες στα εντερικά του Μπάτζεριγκαρ. Ταΐζετε τέτοια «ξινά» φρούτα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

 

ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΦΥΤΡΟ

Ταΐζετε τα Μπάτζεριγκαρ το καλοκαίρι και φθινόπωρο, δηλαδή τις περιόδους πτερόριας και πριν το ζευγάρωμα (χειμώνας, άνοιξη) με φρέσκο φύτρο. Το φρέσκο φύτρο περιέχει πολλές βιταμίνες της ομάδας Β (ειδικά Β2) και σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Ε, που είναι όπως γνωρίζουμε ήδη απαραίτητες στην εποχή του ζευγαρώματος.

Πολλοί εκτροφείς αποφεύγουν την διαδικασία παρασκευής του φρέσκου φύτρου και απλά προσθέτουν κάποια σκόνη ή σταγόνες βιταμίνης Β και Ε στην βασική τροφή ή στο νερό.

Προετοιμασία σπόρων με φύτρο.

  • Χρησιμοποιούμε τη βασική τροφή (κεχρί, βόρι, νίγκερ, βρώμη).

  • Πλένουμε καλά τα σποράκια και τα βάζουμε σ΄ ένα μπολάκι για 6 ώρες.

  • Όλα τα σποράκια που επιπλέουν τα πετάμε. Σε καλή τροφή οι απώλειες είναι ελάχιστες.

  • Τα υπόλοιπα σποράκια θα πλυθούν ξανά και θα τοποθετηθούν σ΄ ένα κόσκινο για 8-10 ώρες. Το κόσκινο τοποθετείται σε κατάλληλο δοχείο για φύτρωμα, του οποίου η πλαστική βάση καλύπτεται με νερό σε ύψος περίπου 1cm και σκεπάζεται με πλαστικό διαφανές καπάκι, έτσι ώστε οι σπόροι να έχουν την κατάλληλη υγρασία για να φυτρώσουν. Πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή των σπόρων με το νερό.

  • Μετά την πάροδο 8 ωρών οι σπόροι έχουν φυτρώσει και πρέπει να δοθούν και να καταναλωθούν άμεσα από τα πουλιά, προς αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων, σε ποσότητα 1 κουταλάκι του γλυκού σε έκαστο πουλί.

Οι σπόροι φυτρώνουν καλύτερα σε θερμοκρασία 20-22οC.


 


ΤΟ «ΣΩΣΤΟ» ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ

 

Το σωστό εκτροφείο αποτελείται από υγιέστατα και ομοιόμορφα πουλιά υψηλής ποιότητας (Stamm), που δημιουργούνται συνήθως δια αιμομιξίας και είναι άκρως επιθυμητά από όλους τους λάτρεις του Μπάτζεριγκαρ. Αν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν στο εκτροφείο σας τότε έχετε ένα σμήνος πουλιών και τίποτα παραπάνω.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ

 

Η ΕΞΕΤΑΣΗ

                                               

Παρακολουθείστε το Μπάτζι προσεχτικά, και αν χρειαστεί πιάστε το στα χέρια σας

-    Χάνει το πουλί βάρος?

-    Βρίσκεται στην βρογχοκήλη του τροφή?

-    Τρώει το πουλί την τροφή του?

-    Πίνει το νερό που του προσφέρετε? Πολλά πουλιά έχουν χαθεί από αφυδάτωση!

-    Είναι η περιοχή γύρω από τον πρωκτό καθαρή και στεγνή ή είναι υγρή και λερωμένη?

-    Πιέζει το πούλι τον πρωκτό και κουνά αφύσικα την ουρά του?

-    Τι χρώμα έχουν οι κουτσουλιές?

-    Αναπνέει του πουλί σταθερά ή δυσκολεύεται, ανοιγοκλείνοντας το ράμφος του?

-    Τώρα προσέχετε τα μάτια. Είναι ανοιχτά ή κλειστά?

-    Είναι υγρά, ερεθισμένα, τραυματισμένα ή έχει δημιουργηθεί μια κρούστα γύρω από τα μάτια?

     Τα μάτια πρέπει να είναι φωτεινά και καθαρά.

-   Προσοχή τώρα στο χαλινό και στο ράμφος. Βγαίνουν υγρά από την μύτη? Υπάρχουν ίχνη κρούστας γύρω

    από το ράμφος ή το χαλινό?

-    Κουνά το πουλί σας αφύσικα το κεφάλι του ή δυσκολεύεται να καταπίνει?

-    Τρέμει συχνά, κοιμάται στα δύο ποδαράκια αντί σε ένα?

-    Κρύβει το κεφαλάκι του σχεδόν όλη την ημέρα κάτω από τα φτερά του?

 

Σημειώστε τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει και αν βλέπετε πώς το πουλί σας δεν αναρρώνει από μόνο του ύστερα από 2-3 ημέρες, συμβουλευτείτε τον ειδικό κτηνίατρο και βοηθείστε τον με τις παρατηρήσεις και τις σημειώσεις σας.

 

 

 

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

 1. Τα σημάδια της ωορρηξίας του Μπάτζεριγκαρ για το ζευγάρωμα.

Όταν περάσει η εποχή της πτερόριας, δηλαδή το φθινόπωρο και αρχίσουν τα πρωτοβρόχια, ξεκινάει στο Μπάτζεριγκαρ η διάθεση για αναπαραγωγή.

To αρσενικό Μπάτζι κελαηδάει με ένα γλυκό τρόπο σχεδόν όλη την διάρκεια της ημέρας και πολλές φορές φωνάζει έντονα για να δηλώσει την παρουσία του. Επίσης κουνάει το κεφαλάκι του σε γρήγορους ρυθμούς πάνω κάτω, πράγμα που φαίνεται αρκετά αστείο. Ο χαλινός του αρσενικού (ανάλογα με την μετάλλαξη) γίνεται έντονος και πολλές φορές γυαλιστερός μπλε.  

Το θηλυκό Μπάτζι εκδηλώνει μια νευρικότητα και εχθρότητα σε άλλα θηλυκά, όταν το πλησιάζουν. Στα αρσενικά αντίθετα, φέρεται ευγενικά. Επίσης ροκανίζει με μανία διάφορα αντικείμενα και ξυλαράκια που βρίσκονται κοντά του. Το χρώμα του χαλινού στο θηλυκού Μπάτζεριγκαρ την εποχή του ζευγαρώματος είναι συνήθως ανοιχτό καφέ και όχι σκούρο καφέ.

2. Τα ζευγάρια στις ζευγαρώστρες

Αν έχετε παρατηρήσει τα προαναφερθέντα κριτήρια, διαλέγετε τα ζευγάρια και τα τοποθετείτε στις ζευγαρώστρες. Προτιμήστε τις πρωινές ώρες για να συνηθίσουν το καινούριο χώρο.

Αν υπάρχει αρμονία στο ζευγάρι, θα μπορέσετε να δείτε το θηλυκό, πως ροκανίζει την είσοδο της φωλιάς  και πως μπαινοβγαίνει νευρικά και προσεχτικά, παρακολουθώντας τα πάντα γύρω του. Το αρσενικό από την πλευρά του δεν χάνει ευκαιρία να εντυπωσιάσει το θηλυκό με χαρούμενο κελάηδισμα, προσπαθώντας να ακουμπήσει το ένα του ποδαράκι στην πλάτη του ταίρι του, εκδηλώνοντας έτσι την διάθεση του για ζευγάρωμα.

3. Η ωοτοκία

Αν το ζευγάρι έχει δεθεί, γίνεται η ωοτοκία συνήθως ύστερα από 8-10 ημέρες, εφόσον έχετε ήδη τοποθετήσει την φωλιά. Το Μπάτζεριγκαρ κάνει ένα αυγό ανά δύο ημέρες. Στο τέλος βρίσκονται περίπου 4-6 κάτασπρα αυγά στην φωλιά του.
Το θηλυκό γυρίζει τα αυγά σταδιακά για να εξασφαλίσει την ομοιόμορφη θερμοκρασία τους και να αποφευχθεί η συγκόλληση μεταξύ μεμβράνης και εμβρύου. Επίσης έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει την υγρασία μες την φωλιά, για να μην ξεραθεί το εσωτερικό του αυγού, πράγμα που μένει μέχρι σήμερα ανεξήγητο και θεωρείται σχεδόν ένα μικρό θαύμα. 

4. Το διάστημα επώασης 

Το διάστημα επώασης κυμαίνεται στις 18 ημέρες. Οι περισσότερες θηλυκές ξεκινάνε το κλώσσημα αμέσως μετά την ωοτοκία του πρώτου αυγού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να βγαίνουν τα νεογνά ανά δύο μέρες από τα αυγά και έτσι έχει το πρωτότοκο δώδεκα ημέρες διαφορά σε σύγκριση με το τελευταίο, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουνε έξι γόνιμα αυγά στην φωλιά. To αρσενικό Μπάτζεριγκαρ ταΐζει το θηλυκό σε όλο το διάστημα επώασης και σε μερικές περιπτώσεις του κρατάει συντροφιά μες την φωλιά.

5. Το ζευγάρι μεγαλώνει τους νεοσσούς

Οι νεοσσοί ταΐζονται τις πρώτες δύο ημέρες ανάσκελα με ένα κίτρινο υγρό που δημιουργείτε αποκλειστικά στο στομάχι του θηλυκού Μπάτζι και όχι στην βρογχοκήλη, όπως νόμιζαν παλιότερα. Μετά την τρίτη ή τέταρτη ημέρα τα ταΐζει το θηλυκό με βασική τροφή, τροφή με φρέσκο φύτρο, λίγα λαχανικά, φρέσκα φρούτα και αυγοτροφή (τροφή πρωτεΐνης).
Το αρσενικό βοηθάει στο τάισμα των νεοσσών για 8-10 ημέρες μετά την εκκόλαψη. Όταν βρίσκονται πάνω από πέντε γόνιμα αυγά ή νεοσσοί σε μια φωλιά, είναι αναγκαία η μεταφορά τους σε μία άλλη. Σημαδέψτε τα αυγά που θα μεταφερθούν καλά με ένα μαλακό, μη-τοξικό μαρκαδόρο, για να αναγνωρίζετε την προέλευση τους (απαραίτητο σε μια «ελεγχόμενη εκτροφή»).
Τα Μπάτζεριγκαρ δέχονται συνήθως τα αυγά και τους νεοσσούς ξένων ζευγαριών χωρίς πρόβλημα και έτσι τα μεγαλώνουν σαν να ήταν δικά τους.
Μεγαλώνοντας τους νεοσσούς της, το θηλυκό εξαντλείται, γι’ αυτό δεν πρέπει να του επιτρέψετε πάνω από δύο ή τρεις το πολύ γέννες και αυτό μόνο αν παραμένει σε καλή φόρμα. 

6. Δαχτυλιδάκια-Ταυτότητας

Μετά την έκτη-όγδοη ημέρα της ζωής του, βάζετε στο Μπάτζερικγαρ το δαχτυλιδάκι-ταυτότητας. Κάθε εκτροφέας, οργανωμένος σε κάποιο σωματείο ή σύλλογο, έχει τα προσωπικά του δαχτυλίδια, με το προσωπικό του αριθμό, που αποτελούν την απόδειξη της προέλευσης του κάθε πουλιού. Όπως αναφέρθηκε και πριν, το δαχτυλιδάκι είναι η απόδειξη ότι το πουλί ανήκει στο δικό σας εκτροφείο. Πουλιά χωρίς «κλειστό» δαχτυλιδάκι ταυτότητας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς και εκθέσεις. Τα δαχτυλιδάκια του Μπάτζεριγκαρ έχουν διάμετρο 4,4 mm

7. Η ανάπτυξη των νεοσσών

Τα νεογέννητα Μπάτζι αναπτύσσονται σωματικά σε γρήγορους ρυθμούς. Έτσι διπλασιάζεται το βάρος τους σχεδόν καθημερινά. Το Μπάτζεριγκαρ αποκτά το ανώτερο του βάρος την εικοστή-τρίτη ημέρα της ζωής του. Το μάκρος του μετριέται από το πιο ψηλό σημείο του κεφαλιού μέχρι την άκρη της ουράς και κυμαίνεται στα 230-260 mm.

 

  Copyright @ 2005 Papagalakia.gr All rights reserved